arrow

Het laatste nieuws over water

Water is tegenwoordig een hot topic. Naast onze commerciële activiteiten zetten we bij Nature Solutions ook sterk in op sensibilisering en correcte informatieverspreiding. Hier kan u steeds terecht voor de meest recente wateractualiteit en de allerlaatste Nature Solutionsnieuwtjes!

Nieuws

4 tips om wateroverlast bij jou thuis te beperken

De hevige regenval van dinsdag 14 november zorgde voor heel wateroverlast. De brandweer ontving honderden oproepen voor ondergelopen straten, scholen, huizen… Het gure herfstweer veroorzaakte zo’n 300 kilometer file op onze Vlaamse snelwegen, een van de zwaarste avondspitsen van dit jaar.

De Westhoek ondervond ogenschijnlijk de zwaarste gevolgen van de hevige regenbuien. De vlakke polders en kleigronden zorgen ervoor dat het water niet makkelijk weg kan. Dit in combinatie met de verhoogde kans op buien door het temperatuurverschil van het zeewater en de lucht, vergroot de kans op overstromingen aanzienlijk. Naast West-Vlaanderen werd ook de rest van België getroffen. In de regio Rivierenland kreeg de brandweer ook tientallen oproepen binnen. Tussen Boom en Willebroek liep er heel wat water in de Ruppeltunnel en in Duffel stond een volledige rijbaan onder water waardoor ook enkele huizen getroffen werden.

Vlaanderen is door zijn dichte bebouwing, verharde landschap en vele ingesnoerde rivieren zeer gevoelig aan overstromingen. Zo’n half miljoen Vlamingen wonen in een overstromingsgebied. De overheid neemt wel maatregelen zoals gecontroleerde overstromingsgebieden aanleggen, maar dit is niet voldoende. Ook als particulier kan je kleine ingrepen doen zodat je woning beter beschermd is tegen wateroverlast.

Wat kan jij doen?

  1. Waterinfiltratie

    Waterinfiltratie zorgt ervoor dat regenwater langzaam in de bodem kan sijpelen. Wanneer het langdurig regent, kan het water vaak niet weg waardoor de riool overstroomt. Infiltratie zorgt er dan voor dat het regenwater een weg vindt in de bodem. Aan de hand van een voorstudie berekenen wij de infiltratie- en buffercapaciteit die jij nodig hebt.

  2. Regenwaterput

    Een regenwaterput vangt het hemelwater op waardoor jij wateroverlast kan vermijden. Daarnaast kan je dit opgevangen water (later) perfect inzetten voor je sanitair door te spoelen, je planten water te geven, je auto schoen te maken…

  3. Water bufferen

    Door het gevallen hemelwater tijdelijk op te slaan, kan je het later vertraagd lozen. Zo geef je de bodem de tijd het water op te nemen. Een buffer wordt vaak gebruikt in combinatie met infiltratie of waterhergebruik.

  4. Waterdoorlatende bestrating

    Door te kiezen voor waterdoorlatende bestrating voor je oprit, kies je voor duurzaamheid. Wanneer je dit combineert met een ontharde tuin vindt het water makkelijker een weg in de bodem.

Graag meer weten? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie!

Bronnen

Debusschere, B. D. (2032, 15 november). Hydroloog waarschuwt: ‘Niet alleen de Westhoek, maar ook onze steden zijn gevoelig voor watersnood’. De Morgen. Geraadpleegd op 16 november 2023, van https://www.demorgen.be/nieuws/hydroloog-waarschuwt-niet-alleen-de-westhoek-maar-ook-onze-steden-zijn-gevoelig-voor-watersnood~bfaaece8/

Derkinderen, T. D. (2023, 14 november). Brandweer krijgt tientallen oproepen voor wateroverlast in regio Rivierenland: vooral Rupelstreek en streek rond Duffel getroffen. Gazet Van Antwerpen. Geraadpleegd op 16 november 2023, van https://www.gva.be/cnt/dmf20231114_96243801

El Bakkali, L.E.B., & Truyts, J.H. (2023, 14 november). Ergste regen achter de rug, brandweer krijgt honderden oproepen voor wateroverlast. vrt nws. Geraadpleegd op 16 november 2023, van https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/11/14/liveblog-wateroverlast/